Naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (ok. 200 g)
- 3/4 szklanki mleka (ok. 150 ml)
- 1/2 szklanki wody (ok. 100 ml)
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1 łyżka oleju
- 300 g mięsa mielonego np. z łopatki
- 1 mała cebula
- 2 pomidory
- 1 koncentrat pomidorowy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- łyżeczka kminku
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- starty ser żółty do posypania na koniec
- olej do smażenia
źródło zdjęcia: gazetka Tesco |
** cena za sztukę przy zakupie dwóch sztuk, promocja "Kup drugi produkt 50% taniej"
Naleśniki
Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, wlać mleko, wodę i łyżkę oleju, dodać szczyptę soli i cukru. Wszystko razem zmiksować. Odstawić na ok. 15-30 minut. Naleśniki smażyć najlepiej na patelni teflonowej, już bez dodatku tłuszczu.
Nadzienie
Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażyć posiekaną w drobną kostkę cebulkę, później dodać mięso mielone oraz przyprawy (sól, pieprz, kminek, papryka). Całość smażyć ok. 10 minut na małym ogniu, następnie przełożyć do większego naczynia np. garnka. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat pomidorowy i dusić przez ok. 10-15 minut. Na sam koniec dodać odsączoną fasolę oraz kukurydzę, chwilkę jeszcze gotując.
Nadzienie wyłożyć na naleśniki, posypać startym serem żółtym i zawinąć.
Znalazłam na vinted ten blog :) przyda się bo u mnie z oszczędzaniem krucho :) a naleśniki wyglądają pysznie tylko dodałabym do nich sos i bez mięsa :)
OdpowiedzUsuń