środa, 27 sierpnia 2014

Naleśniki po meksykańsku





Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej (ok. 200 g)
  • 3/4 szklanki mleka (ok. 150 ml)
  • 1/2 szklanki wody (ok. 100 ml)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju


Nadzienie:
  • 300 g mięsa mielonego np. z łopatki
  • 1 mała cebula 
  • 2 pomidory
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • starty ser żółty do posypania na koniec
  • olej do smażenia






źródło zdjęcia: gazetka Tesco
* Szczególnie polecam skorzystanie z promocji mleka Łaciate w Tesco, osobiście zużywam mleko w bardzo dużych ilościach, dlatego też uważnie śledzę ceny w różnych sklepach i naprawdę rzadko zdarza się, że dobrej jakości mleko mogę dostać w tej cenie. Dla mnie dodatkowym atutem zakupów w tym sklepie jest to, że oferują zakupy przez internet z dostawą do domu, do tego często pojawiają się kody rabatowe na ezakupy w Tesco, o których już pisałam na blogu >> klik << możemy dzięki nim sporo zaoszczędzić.

** cena za sztukę przy zakupie dwóch sztuk, promocja "Kup drugi produkt 50% taniej"


Naleśniki
Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, wlać mleko, wodę i łyżkę oleju, dodać szczyptę soli i cukru. Wszystko razem zmiksować. Odstawić na ok. 15-30 minut. Naleśniki smażyć najlepiej na patelni teflonowej, już bez dodatku tłuszczu.

Nadzienie
Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażyć posiekaną w drobną kostkę cebulkę, później dodać mięso mielone oraz przyprawy (sól, pieprz, kminek, papryka). Całość smażyć ok. 10 minut na małym ogniu, następnie przełożyć do większego naczynia np. garnka. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat pomidorowy i dusić przez ok. 10-15 minut. Na sam koniec dodać odsączoną fasolę oraz kukurydzę, chwilkę jeszcze gotując.

Nadzienie wyłożyć na naleśniki, posypać startym serem żółtym i zawinąć.







1 komentarz:

  1. Znalazłam na vinted ten blog :) przyda się bo u mnie z oszczędzaniem krucho :) a naleśniki wyglądają pysznie tylko dodałabym do nich sos i bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...