czwartek, 17 lipca 2014

Kurczak ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim


Przedstawiam Wam przepis na smaczną przekąskę. Świetnie sprawdza się jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Osobom, które nie lubią szpinaku polecam zastąpienie go pieczarkami połączonymi z serem żółtym - ta wersja również jest wyśmienita.









Poniższa lista przedstawia ilość potrzebnych składników do wykonania sześciu porcji (na zdjęciu wyżej widoczna jedna porcja). 


  • 275 g ciasta francuskiego (1 małe opakowanie)
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (ok. 200 g)
  • 100 g sera typu feta 
  • 100 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka







Produkt
Sklep
Standardowa
cena
Promocyjna
cena
Okres trwania
promocji
Ciasto francuskie
Tesco (marka Tesco, 275g)
3,49 zł
-
-
Kaufland (Henglein, XXL 375g)
5,39 zł
3,33 zł
17-23.07
Ser feta
Tesco (Mlekovita Favita ser sałatkowo-kanapkowy 270g)
3,19 zł
-
-
Szpinak
Tesco (Tesco Value, szpinak rozdrobniony 450g)
1,99 zł
-

Filet z kurczaka
Tesco
15,49 zł/kg
-
-
Przyprawa do kurczaka
Carrefour (Prymat, 30g)
1,06 zł
0,74 zł
16-21.07







275 g ciasta francuskiego
Kaufland (cena promocyjna)
2,44 zł
1 pojedynczy filet z kurczaka (ok. 200 g)
Tesco (cena standardowa)
3,10 zł
100 g sera typu feta 
Tesco (cena standardowa)
1,18 zł
100 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
Tesco (cena standardowa)
0,44 zł
Przyprawa do kurczaka
Carrefour (cena promocyjna)
0,74 zł



Podsumowanie

7,90 zł


Podana cena - 7,90 zł to koszt sześciu porcji naszego dania  (na pierwszym zdjęciu widoczna jedna porcja), posiłek składający się z trzech takich porcji wyniesie nas zaledwie 3,95 zł. Gwarantuję, że danie jest bardzo sycące!





Rozmrożony szpinak odsączyć z nadmiaru  wody, doprawić pieprzem, ewentualnie solą - pamiętajmy, że ser feta sam w sobie jest słony, a następnie wymieszać z fetą. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka.

Ciasto podzielić na sześć równych części w kształcie kwadratów. Na środku każdej części nałożyć szpinak wymieszany z fetą, a na nim pokrojonego w kostkę kurczaka. Ciasto nacinamy po bokach, a następnie zawijamy (tak jak jest to widoczne na powyższych zdjęciach).

Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° przez 15-20 minut, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.










3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...