Poniższa lista przedstawia ilość potrzebnych składników do wykonania ok. 1 litra mleka kokosowego
- wiórki kokosowe 200 g
- gorąca woda 1,2 l
1. Wiórki kokosowe zalewamy przegotowaną, gorącą wodą (1,2 l) oraz pozostawiamy je pod przykryciem na 3-4 godziny.
2. Następnie miksujemy/blendujemy całość przez 2-3 minuty.
3. Miskę lub słoik wykładamy gazą, na którą przelewamy powstałą masę. Dokładnie odciskamy wiórki kokosowe.
4. Mleko kokosowe jest już gotowe! Można je trzymać w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni, przed użyciem koniecznie wstrząsnąć.
Bądź na bieżąco ze wszystkimi postami!
Ciekawy pomysł. :) Z pewnością w przyszłości wykorzystam. :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam domowego mleka kokosowego :)
OdpowiedzUsuń