sobota, 24 stycznia 2015

Tarta na kruchym cieście z kurczakiem i warzywami

Tarta na kruchym cieście z kurczakiem i warzywami: papryką, cukinią, porem oraz pomidorkami koktajlowymi - smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. 






  • pół kostki masła lub margaryny [125 g]
  • 1 łyżka śmietany [12%]
  • 1 szklanka mąki [200 g]
  • 1 jajko



  • 1 papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 por
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 mały filet z kurczaka [200 g]



  • pół szklanki śmietany [12%]
  • 3 jajka
  • starty ser żółty [5 dag]
  • sól
  • pieprz


Promocje na produkty do wykonania tarty:


Produkt
Sklep
Cena standardowa
Cena promocyjna
Okres trwania promocji
Filet z kurczaka
Kaufland
15,49 zł/kg
12,25 zł/kg
22-28.01.2015
Jaja
Kaufland
-
2,88 zł/10 szt.
26-28.01.2015
Ser żółty Gouda
Kaufland
1,89 zł/100g
1,29 zł/100g




22-28.01.2015

Ser żółty Morski
Tesco
2,19 zł/100 g
1,39 zł/100 g
Papryka
Tesco
7,99 zł/kg
5,99 zł/kg
Pomidory śliwkowe koktajlowe

Tesco

-
2,99 zł/
opak. 500g
Mąka Tortowa
Tesco
2,29 zł/
opak. 1 kg
1,79 zł/
opak. 1 kg


Znaleźliście jeszcze gdzieś jakieś promocje na te produkty? Koniecznie podzielcie się tą informacją w komentarzu! :D



1. CIASTO. Do miski wrzucamy:  pół kostki masła lub margaryny, 1 łyżkę śmietany, 1 szklankę mąki oraz 1 jajko. Mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, następnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu należy rozwałkować ciasto, ułożyć w formie, ponakłuwać widelcem spód i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 st. na 10-15 min., po czym wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.

2. NADZIENIE. Pokroić cukinię, pora oraz paprykę w cienkie plastry. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić i podsmażyć na patelni razem z porem. 

3. ZALEWA. Do miski wrzucamy: pół szklanki śmietany, 3 rozkłócone jajka, starty ser żółty i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Na podpieczonym spodzie (pamiętajmy o tym, że najpierw musi wystygnąć) układamy podsmażonego kurczaka z porem oraz pokrojoną cukinię i paprykę. Następnie zalewamy przygotowaną wcześniej masą z jajek i śmietany. Na koniec układamy pomidorki koktajlowe.



5. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. pół godziny.









3 komentarze:

  1. mhmm pychotka, szkoda, że jestem na diecie :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoje posty! I te zdjęcia są takie sliczne, że za każdym razem mam ochotę pożreć monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinie, a poza tym ślinię się do monitora :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...